Monday, August 6, 2012

Ubat Penawar Bagi Kucing Kena Racun

Sekian, BuBye! dari Wawa Nasir at 8:34 AM
Assalamualaikum :),


 Baru-baru nie anak kucing Wa kena racun sebab dia jilat semburan ubat untuk hilangkan kurap. Pada mulanya Wa tak tahu kita masih boleh lagi selamatkan kucing walaupun kena racun. Biasa tengok drama orang kena racun tak dapat diselamatkan lagi. Huhu~ <<--- banyak sangat tengok drama lagi.

Ok buat masa nie Wa tahu ada 2 ubat penawar yang boleh sembuhkan kucing kesayangan korang daripada keracunan:

1) Air Nyiur Kelapa Muda


2) Activated Charcoal Tablet

Pertama, kalau korang tengok kucing korang lain macam saje dan jadi tak betul seperti kena sawan, mata hitam menjadi besar dan murung kemungkinan kucing korang terkena racun. Tak kiralah termakan racun tikus ataupun racun rumput janji korang kena bertindak cepat sebelum terlambat.

Anak kucing Wa dia jadi tak betul macam kena sawan ke sana ke sini. Cepat-cepat bagi minum air nyiur Kelapa Tua. Dekat rumah Wa tak ada Arang kayu dan air Kelapa Muda, jadi pakai aje lah air kelapa tua yang kebetulan ada sebab Mak nak buat kuih. Nasib baik ada.

Kalau kucing korang berdegil tak nak minum, paksa saje kucing korang kalau Sayang kucing. Anak kucing Wa berdegil jadi caranya, isikan air nyiur Kelapa Tua tu dalam botol kecil dan terus sumbat dalam mulut kucing.

Ini adalah botol kecil yang memang khas untuk haiwan:
Botol nie dah berapa tahun kat rumah sejak dulu anak kucing Wa sakit tak ada selera makan. Walaupun ada nama "dog it", untuk kucing pun boleh guna. Botol kecil nie boleh didapati di kedai haiwan. Cakap aje kat tauke yang korang nak botol susu bagi kucing minum. Disebabkan lubang puting tu kecil jadi Wa gunting bagi besar senang nanti keluar air banyak. Kalau tak ade time kecemasan, korang boleh aje guna pakai straw suap.

Bagi kucing minum air kelapa banyak-banyak dan selebihnya mandikan kucing tu dengan air kelapa sambil usap-usap kat leher kucing. Itu cara Wa lar bagi dia jadi tenang sikit tak meragam sana sini. Cara satu lagi balut badan kucing dengan kain supaya senang kita nak suap. (Jangan balut ketat pulak, ini untuk yang kena sawan)

Hari kedua, masih lagi Wa bagi anak kucing minum air Kelapa Tua sikit dan Wa gatai bagi jugak air Arang Kayu supaya hilangkan asid racun dalam badan anak kucing. Mana tahu ada lagi kot. Huhu~

Ini Arang Kayu yang digunakan:

Seperti Wa cakap tadi, dekat rumah Wa tak ada Arang Kayu jadi mintak kat jiran sebelah :D HeHe~ Ambik sikit saje tak perlu banyak sangat. Tumbuk guna lesung batu lepas tu masukkan ke dalam air dan sumbat bagi kucing minum. Bagi yang ada Activated Charcoal Tablet ambil separuh tablet saje. Biasa boleh dapatkan Activated Charcoal nie di farmasi.

Anak kucing Wa mula keracunan waktu tengah malam, jadi inilah satu cara-caranya yang Wa dapat buat. Tak kan nak hantar kucing pergi klinik haiwan malam-malam buta. Wa tak tidur seharian jaga anak kucing nie sebab setiap masa Wa sumbat air kelapa tu. Risau punya pasal~ Yang penting kena bertindak cepat kalau dah tahu tanda-tanda kucing tu keracunan. Sebenarnya 3 anak kucing terkena racun tapi.... yang seekor tak dapat diselamatkan sebab LAMBAT BERTINDAK!

Wokeh dah masuk Hari Ketiga tu, Wa suap anak kucing makan bagi ada tenaga. Alhamdulillah! Syukur sangat-sangat! Dah Hari Ketiga anak kucing masih bernyawa lagi sampai sekarang. Cuma awal-awal tu anak kucing tak ada selera makan. Itu biasa, macam Wa jugak bila keracunan makanan sehari dua tak ada selera makan. Dah kurus bertambah kurus lagi. Huhu~

Ini makanan yang diberi:

Hari Ketiga anak kucing dah OK boleh makan sikit makanan kucing walaupun tak makan banyak dan dah mula minum susu ibunya. Seronok sangat! Pada mulanya anak kucing tak mahu makan Whiskas tapi Wa paksa jugak sumbat guna sudu kecil yang rembat kat hotel dulu. Hehe~ Berguna jugak. Kali ini anak kucing boleh makan tanpa paksaan.

Sekarang anak kucing Wa dah mula bermain :) walaupun tak berapa aktif sangat tapi tak apa dia dah OK. Cuma perlu dipantau setiap masa..

Ini gambar anak kucing manjaku:

Yup! She`s SPECIAL! Sebab dia ada 6 jari kaki berbanding kucing lain yang ada 5 jari kaki.. <---- macam Hrithik Roshan pulak..

16 komen:

farz said...

nice blog thank U for sharing ur tips2..sgt bagus..may allah u..

ardmad said...

Salam Sejahtera Admin,

Saya ingin memberikan satu webpage yang mempunyai tips dan teknik yang mampu membantu anda jikalau kucing anda termakan benda-benda yang telah diracun. Jadi, luangkan masa anda sedikit untuk mengisi masa lapang anda dengan tips dan info yang berkesan dan amat berguna bagi masa depan kucing kesayangan anda di webpage ini:

Teknik berkesan merawat kucing keracunan makanan - klik sini

Terima Kasih.

mohd nedzam said...

salam. . nak tanya,kalu kucing tu susah nak bernafas napa erk?? kat mulut dy kuar liur. . kena mkn racun ke??

Afifah_CR said...

salam... kucing sy sakit slpas mkan ubat anti fungus yg disyorkan dktor VET .. mcm ci Wa crita, kcing sy terkna sawan jgk. dh pn bg air klpa. msh xada prubahan lg.. bdan dia lembik, x bermaya. mata pn xblh bukak dah. mcm mana yer cik wa. blh bntu sy x?

Dia Nur said...

Betul ke pil anti fungus tu blh sbbkn sawan? Mggu lps sy bwk kitten sy g kinit..vet injek anti fungus@kurap n bg pil yg dibelah 4..ngn cream anti fungus utk sapu kat tmpt bermasalah..so far da nk msk smggu dia mkn pil tu..n sapu cream..dia da x garu2 lg..telinga pon da tmbh bulu n lembut..syukur alhamdulilah..mggudpn pegi bw dia g vet semula utk next appoinment..nak deworn n vaksin ..skrg ni ngh usaha utk dia jd montel..

tenku butang said...

hoo.. info yg baguss.. thanx yeaa..

done follow sini, follow me back yea.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/2013/04/awat-susah-bebeno-wehtolongggg.html

Elle Nadia said...

salam..kucing anak sy xsihat,dn ayh sy terberi dia makan kk hospital,,sy buntu sgt...hari pertama sy hantar ke klinik gov,tpi masih xberubah,hari kedua sy hantar ke privite,,dn skrg tgh dirawat disana..esk br tau ape respon..sy rse airmata xkering dr mengalir,,terlalu sedih..abis muka dia bengkak..doakan yang baik2 yea..

Nur Hafizah said...

salam... pada 14-06-2013 saya dh kehilangan kucing yang paling saya syg.. saya tak pasti sebab kematian die walaupun die mati depan mate saya... pada mulanye mulut die berbuih2 lepas tu tahi hijau mula keluar.. saya rase die mungkin makan serangga berbisa atau terkene patukan..

adakah mulut die berbuih n badannye menggigil tu tanda kene sawan? sebab ada bagi air kelapa tapi, pakai suap je.. pas dah bagi beberapa kali n mcm x da kesan, saya bawa pergi klinik haiwan tp, sume tutup.. n akhirnye die mati dalam kereta saya.. smpai sekarang saya masih tak dapat terima kematian kucing tu...
terima kasih...

Nur Hafizah said...

salam... pada 14-06-2013 saya dh kehilangan kucing yang paling saya syg.. saya tak pasti sebab kematian die walaupun die mati depan mate saya... pada mulanye mulut die berbuih2 lepas tu tahi hijau mula keluar.. saya rase die mungkin makan serangga berbisa atau terkene patukan..

adakah mulut die berbuih n badannye menggigil tu tanda kene sawan? sebab ada bagi air kelapa tapi, pakai suap je.. pas dah bagi beberapa kali n mcm x da kesan, saya bawa pergi klinik haiwan tp, sume tutup.. n akhirnye die mati dalam kereta saya.. smpai sekarang saya masih tak dapat terima kematian kucing tu...
terima kasih...

Mawar Merah said...

Carcol tu nk bg cmner?pandai ke kucing Kita ni telan?urgent!!!

Nurul Hidayah said...

thanks for sharing the info..
kucing sy pun sy rase kene racun sbb die ske mkn rumput..
da 3 ari melepek je.. da try bg air klapa..
x sempat nk g vet sbb xde cuti.. blk keje pun da mlm..huu
sekor x dpt diselamatkn sbb terlmbt dpt tahu :'(
tinggal sekor lg tgh x sht kt umah..
memula bdn die panas sgt2.. pg td tgk da kebah tp still monyok je..
kt umah xde org.. xtau la condition die cmne skrg.. sy blk kje pun da mlm.. huu.. risaunye..

Wan Nur Sabrina said...

Thank you for information ! :)

zyl muzamyl said...
This comment has been removed by the author.
Saruwatari Miyako said...

Makasih banyak, aku jadi tahu cara penanganan buat kucing yang keracunan. Karena sekarang kucingku juga keracunan TwT

ary yahya said...

Aduhai anak I baru2 nie jumpa anak kuching mayb bru 2ari kot. I tak tau sgt psl jaga young pets nie. Belikan fresh milk. 2hari dia jaga ok. But smlm I jaga seharian dia active. I bg susu fresh milk. Blk skola rupanya anak I bg susu adik dia s26. Adoi! Now jam 3am baby kitten nie dh asyik terberak2. X nk minum susu or air. Mcm mana nie? :((

Tuan Norlaili Tuan Mat said...

ank sy jmpa sekor ank kucing,jg 2 hari je(ms time jg dia monyok2, x aktif,lps tu hr ni br je mati lps mulut dia brbuih2x), x smpt belikan air kelapa muda

Post a Comment

Cute Onion Club - Onion Head
 

Wawa Takizawa Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting