Thursday, June 17, 2010

Diari seorang penjual tiket

Sekian, BuBye! dari Wawa Nasir at 12:27 AM


Kalau duk rumah sepanjang bulan ni bila baru jer habis praktikal memang bosan betul.
Asyik online menatap facebook aje baik aku pergi cari keje, dapat la duit daripada duk kat rumah makan tidur makan tidur aje kan..kan..

Masa mule-mule tu ade la nak cari keje kat KLCC, senang nak balik dengan kakak tapi satu keje kat sane pun aku tak minat. Last sekali aku pikir yang aku ni suke pergi Times Square. Macam-macam ade kat sane daripada kat KLCC ni. Semua barang mahal-mahal dan berjenama. TAk mampu aku nak beli.

So aku buat keputusan mintak keje kat Times Square. KAt sane dah la aku ni gila tengok baju-baju dengan beg yang murah-murah pulak tu. Kebetulan masa tu aku tengok banyak vacancy. Lepas aku ronda habis Times Square tu.. Last baru aku buat keputusan mintak keje kat Golden Screen Cinema kat sane. Aku pikir nak keje kat situ pun sebab nak cuba ubah diri aku yang pendiam sesangat ni boleh la sikit nak bergaul dengan orang. Lagi-lagi kat situ tempat tumpuan orang ramai.





Aku ingatkan aku seorang aje mintak keje time tu. Tapi 5 orang sekali mintak so supervisor kat situ terus interview 5 orang termasuk aku sekali la. Semua dia ambik disebabkan tak cukup staff kat situ.

Masa tu baru bermula la aku jadi Part Time Customer Service kat bahagian Box Office tu. Tempat jual tiket. Sejak mula keje kat situ, macam-macam gaya customer aku jumpe. Ade yang bagi duit cara sopan tu kira baik la tapi kalau dapat customer yang 'terlebih sopan' yang suka main campak aje duit, sape yang tak hangat hati kan kan.. Tapi sabar aje la. Aku tetap aje senyum. Sebab tu keje aku.

Yang buat aku takut kalau tang nak kira duit bagi kat customer, kang terbagi lebih duit kat customer nanti aku yang short kena bayar. KALAU BANYAK? Mau jugak kena tolak daripada gaji. Sejak-sejak ni memang la aku banyak short tapi kat sane memang dorang akan tolong la kurang kan kalau short sampai beratus macam AKU baru-baru ni. Entah kenapa boleh sampai banyak macam tu. Dapat tolong pun kalau ade kaunter lain excess banyak.

Setakat ni memang best la keje kat situ. Sebab semua staff dengan manager kat situ sporting. Sekarang aku dah pandai sikit-sikit kat bahagian Box Office ni. Cuma yang buat orang pening bahagian yang customer bagi complimentary dengan voucher. Memang senang kalau customer bagi sebab dorang yang dapat free tapi kalau kitorang tersalah print tiket cash ker complimentary mau jugak kena bayar denda HUHU~

Part yang paling best keje kat sini.. SEMEMANG nye dapat tengok wayang free la. Hehe~ Dulu memang jarang la nak tengok wayang-wayang ni.. Cuma layan CD cetak rompak je. Sekarang hari-hari mau tengok wayang. 

Yang rajin-rajin suka datang tengok wayang kat GSC BTS tu la yang kenal aku kat sane. KAlau korang ternampak aku kat sane same ade aku kat Level 1 ke Level 3, sapa aje la. Cakap aje WAWA TAKIZAWA kompem aku tau korang dari blog tak pun facebook aku. Ade yang rajin benar selalu datang tengok wayang sampai aku kenal muka dorang. Ok ye!

7 komen:

Rozana Razali said...

suka lepak TS.. =)

Hafiz Ismi said...

bole dpt tiket free x?? hehe

Wawa Takizawa said...

Rozana Razali:

mcm2 ade kat TS kan kan..hehe

Wawa Takizawa said...

Rozana Razali:

mcm2 ade kat TS kan kan..hehe

Wawa Takizawa said...

free tiket xdpt la tp kalo diskaun kompem dpt kalo dtg ari Rabu kehkeh

S.I.T.I said...

wahh..da keje eh skang? bagus2..hehe..

Wawa Takizawa said...

S.I.T.I:

drpd dok kat umah xwat pape.. mmg bosan

Post a Comment

Cute Onion Club - Onion Head
 

Wawa Takizawa Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting