Friday, January 1, 2010

Makan sushi, Kepala berulat?

Sekian, BuBye! dari Wawa Nasir at 9:15 PM


Location: In Dad's Room
Listening to: Lucky by Ashily [Boys over Flower ost]

Mood: Confused
Status: Sejuk dok dlm bilik Abah...




Hah! tang Wawa search2 kat web.. saje dah boring kan, ade satu tajuk yg wat menarik perhatian Wawa dimane salah seorang orang Jepun nie kepala dier berulat..
aiik? mcm mane bleh berulat lak? KIsah nie dah lame tapi sampai sekarang masih dengar lagi berite nie..
Jom baca kat bawah nie:



Bagi pengemar sushi sekalian, gambar ini mungkin membuatkan anda berfikir kembali sama ada ingin memakan sushi dan shahimi lagi. Ini akibat makan sushi & sashimi (ikan mentah, gurita mentah,udang mentah, dsb). Nama org ini Shota Fujiwara dari Gifu Prefecture, Jepun, umur 80 tahun, telah menderita sakit kepala yang luar biasa selama 3 tahun dan telah kehilangan kemampuan psikomotoric-nya sejak tahun itu. Setelah menjalani pemeriksaan CT-scan & X-ray, doktr yang merawatnye menemukan sarang ulat di bawah kulit kepalanya namun masih di luar tempurung otaknya.

Klik sini nak tengok gambar [AWAS BAGI YG TENGAH MAKAN] - nanti termuntah pulak..hehe
Klik sini untuk tengok gambar kedua

[sebenar nye Wawa pon geli nak letak kat sini so link aje lar ye..:p]


Jadi, BERHATI-HATILAH MEMAKAN SUSHI & SASHIMI !!! Ulat seperti yg didapati pada kepala Shota Fujiwara adalah berasal dari parasit yg selalunye didapat pada tubuh ikan mentah baik ikan laut maupun ikan air tawar. Ulat parasit & telurnya hanya boleh dimatikan dgn melalui proses pemasakan dgn panas yang tinggi (digoreng, dipanggang atau direbus mendidih atau dgn pembekuan -10 degC s/d -20 degC selama lebih dari 1 minggu)

taken from:http://budokperantau.blogspot.com/2009/07/akibat-makan-sushi-kepala-berulat.html


Bile Wawa pikir kan balik knape dier seorang aje yg kene padahal ramai lagi yg suke sangat2 makan sushi ngan sashimi..
Wawa poskan blog nie hanya untuk beri maklumat saje k..:)

8 komen:

fana said...

wekk..
nk muntah tgk pic 2..
huhu..

dye kne sbb mkn byk sgt kot..
huhuhu..

Wan ShahMizal said...

sedap pak cik tu mkn
pak cik shota tu mkn manyak sgt sushi mentah
kan dah dapat 'free gift' tu

Wawa Takizawa said...

fana: hehe tu lar psl..
wa ngat mule2 tu otak org tp rupe nye kpale dier

Wawa Takizawa said...

mizal: pak cik? sedare ek?
kalo cmtu msih leh lg ek mkn sushi tp mkn yg masak lar..hehe

dieyla_23 said...

woo . truk jgk pcik tu pnye pale
isk2 ~
nsb bek sy bkn pengemar sushi .
pngemar tempoyak n smbal blacan je
=P

Wawa Takizawa said...

dieyla: tgk pon seram...
haha cam tgk cite antu jer
wawa bkn pengemar tempoyak. XD

se k3c!k said...

my fren pon ade wat entry sal bnda ni kt blog die dlu..
geli sehh tgok .. tpi still mkn sushi..sushi yg simple2 je la tpi..huhu

Wawa Takizawa said...

se k3c!k

ramai gak lar yg wat entry nie
heee~ geli..
tp wawa tetap suke mkn sushi
kne pndai2 pilih laa..

Post a Comment

Cute Onion Club - Onion Head
 

Wawa Takizawa Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting