Sunday, January 10, 2010

Halang orang curik gambar

Sekian, BuBye! dari Wawa Nasir at 4:46 PM


Location: HoMe!

Watching:  Di Sebalik Tabir Adnan Sempit NTV7
Mood: Marah?
Status: Sharing is Caring. Haha
HAri nie Wawa nak kongsi sikit kat korang yg ade blog ataupun website ataupun pape aje lar. Asalkan ade gambar. hehe saje nak memeningkan korang.
Sekarang nie zaman teknologi kan.. So ade lar gatai tangan suke curik gambar orang untuk menyamar. Btoi tak? Korang tak tau macam mane nak buat.
Wawa ade satu cara aje lar iaitu

Disable Right-Click 
Korang bleh lar download code kat sini

Cuma kat code tu korang kene lar tukar kat bahagian nie aje k.


var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////




KAt yg di highlight kuning tu korang bleh letak message pape pon ikut kesukaan korang lar.
Contoh korang bleh lar try right-click kat page Wawa nie
TApi kan..
Wawa dapat tolong bahagian nie aje lar. Sebenar nye banyak lagi cara orang bleh curik gambar.
Diorang bleh print screen pon jadi
Walau mane cara pon korang Watermark aje gambar korang dengan name korang ataupun website.

Kalau orang yg pandai bab2 meng-edit gambar pon masih bleh curik.
[Wawa baik tak kan buat macam tu..XD]
So.. semua nie untuk menghalang orang yg basic tau curik2 gambar jer..
Belum tau kalau orang profesional banyak cara dier gune.

Alar.. kalau semua bende nie tak bergune langsung.
Tak ape! 
Cara paling selamat..
JAngan letak gambar langsung.
Haha..XD


thanks to dynamicdrive!


Halamak! Lupe lar pulak
Nak letak kat mane code nie ek?
Untuk blogger dot com..

Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/JavaScript

Tu aje..
Korang paste code tu dalam html box 

TAMAT

2 komen:

noharanutdya said...

link disable cam error je..

Wawa Takizawa said...

thnx bgtau..hehe
tak pasan link broken lak..
skrg dh ok..

Post a Comment

Cute Onion Club - Onion Head
 

Wawa Takizawa Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting